Robert Mapplethorpe

I helgen var jag och Crisse och tittade på Mapplethorpe´s utställning på fotografiska museet.

Robert Mapplethorpe, född 4 novenber 1946 i New York, död 9 mars 1989 i Boston, Massachusetts, var en amerikansk fotograf.


Mapplethorpe är framför allt känd för sina svartvita, minutiöst komponerade studiobilder, ofta med homoerotiska motiv eller blommor. Hans porträtt av bland andra Patti Smith är också välkända. Robert Mapplethorpe hade ett förhållande med och var nära vän med Patti Smith, och de bodde tillsammans under delar av 60/70-talet i New York.

Mapplethorpes fotografier ger uttryck för ett klassiskt skönhetsideal – de avbildade människokropparna påminner inte sällan om antika statyer. Om formspråket är klassiskt och tidlöst så är motiven – åtminstone delvis – mer förankrade i Mapplethorpes tid och kultur: New Yorks gayvärld på 1980-talet. Hans homoerotiska nakenstudier har vållat debatt inte minst i hemlandet USA. Mapplethorpe dog 1989, 42 år gammal, i aids.

Robert Mapplethorpes fotografier av nakna män väckte stor uppmärksamhet när de visades på gallerier och museer runt om i världen vid slutet av 1980-talet och i början av 90-talet. Några gånger censurerades utställningarna, men mest hyllades fotografen som efter ett intensivt liv i New Yorks konstnärs- och gaykretsar dog i aids 1989.


Efter hans död fick bilderna närmast ikonstatus och sågs i alla möjliga sammanhang. Så småningom kom de att förknippas mer med aidsgalor och billiga reproduktioner än med banbrytande konst. Bilderna blev uttjatade, ungefär som hitlåtar man hört för många gånger.























Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0